Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. του Σωκράτη Βαρακλιώτη .

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Η κυβέρνηση ορμώμενη από το κίνημα για τις Σκουριές που έγινε σύνθημα στο στόμα κάθε πρώην αντιπολιτευόμενου και νυν κυβερνητικού στελέχους, έσπευσε να ανακαλέσει τις άδειες εξόρυξης και λειτουργίας του εργοστασίου και μάλιστα διά στόματος του Πρωθυπουργού!
Η βασική αιτιολόγηση της ανάκλησης της άδειας, είναι η προστασία του περιβάλλοντος και του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος.
Πάρα πολύ σωστή ενέργεια και ποιος μπορεί να διαφωνήσει στον αυστηρό έλεγχο των χορηγήσεων των αδειών που δίνονται αλλά και στον έλεγχο της σωστής τήρησης των κανόνων λειτουργίας του εργοστασίου, όσον αφορά την προστασία του πολίτη από ανεξέλεγκτες ενέργειες της εταιρίας που μπορεί να προκαλέσουν περιβαλλοντολογικά προβλήματα αλλά και προβλήματα υγείας;
Αλήθεια όμως, που βρίσκεται η αντίστοιχη ευαισθησία της κυβέρνησης για την προστασία του καταναλωτή και του πολίτη, στον αυστηρό έλεγχο της αντίστοιχης παραχώρησης αδειών μονοπωλίου στο τζόγου σε έναν ιδιώτη ξένο επενδυτή και στον έλεγχο της σωστής και ήπιας ανάπτυξης των τυχερών παιχνιδιών;
Ο ιδιώτης ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ, έφερε στην ΕΕΕΠ προς έγκριση ένα Σχέδιο Κανονισμού πρακτορείων με σκοπό να υπογραφούν νέες Συμβάσεις πρακτορείας, όπου καταλύεται κάθε έννοια δικαίου και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και εκείνη με τη σειρά της το τοποθέτησε σε Δημόσια Διαβούλευση.
Διερωτώμαι προς την κυβέρνηση:
– Δεν αποτελεί σημείο ελέγχου, η αθρόα ανάπτυξη σημείων πώλησης σε κάθε 2 τετράγωνα στον αστικό ιστό;
– Δεν αποτελεί σημείο ελέγχου, η ανάπτυξη τυχερών παιχνιδιών σε χώρους που διπλασιάζουν με επίσημα στοιχεία τη χασούρα των παικτών και εξ’ορισμού άρουν την ήπια ανάπτυξη;
– Δεν αποτελεί σημείο ελέγχου η θεραπεία της παρανομίας, με ανάπτυξη νόμιμων σημείων πώλησης τυχερών παιχνιδιών;
– Δεν αποτελεί μείζον ζήτημα η οικονομική δραστηριότητα ετήσιου 5 δις ΑΕΠ, που σχεδιάζεται να γίνει 10δις μέσω νέων σημείων πώλησης σε μια ΜΗ παραγωγική οικονομία;
– Δεν αποτελεί σημείο ελέγχου η κατάργηση αορίστων Συμβάσεων, σε ορισμένου χρόνου;
– Δεν αποτελεί μείζον ζήτημα οι τύχες 10.000 εργαζομένων που ξαφνικά βρίσκονται στο δίλημμα να υπογράψουν το κλείσιμο του μαγαζιού τους και η ανεργία στα χρόνια που μένουν για να συνταξιοδοτηθούν, χωρίς να μπορούν να εξαργυρώσουν την υπεραξία τόσων ετών πίσω από τον πάγκο και τόσων εκατομμυρίων επενδύσεων, ούτε ΚΑΝ στη μεταβίβαση των επιχειρήσεων στα παιδιά τους;
– Δεν αποτελεί μείζον ζήτημα η μονομερής αλλαγής Σύμβασης, με πρόβλεψη την κατά το δοκούν μεταβολή της προμήθειας και συνεπώς της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων;
– Δεν αποτελεί μείζον ζήτημα η διαβούλευση Συμβάσεων που συμφωνήθηκαν ώστε να προστατευτεί το Εθνικό συμφέρον από την ανεξέλεγκτη και αθρόα Καζινοποίηση της χώρας;
Η τριμελής επιτροπή ελέγχου πολύ σωστά δεν επιλήφθηκε του Σχεδίου Κανονισμού και δεν ενέκρινε το Σχέδιο Κανονισμού προωθώντας το σε περαιτέρω επεξεργασία της Δημόσιας Διαβούλευσης. Σε αυτή τη διαδικασία της διαβούλευσης θα ακουστεί η γνώμη του πολίτη η οποία ανάλογα με το συμφέρον του θα τοποθετηθεί και σίγουρα με αυτή τη διαδικασία δεν θα έχουμε σαφή δείγμα της θετικής ή όχι αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση όμως τώρα που εμφανίστηκε αυτό το σχέδιο Κανονισμού σε Δημόσια διαβούλευση θα έπρεπε να εκτιμήσει το βαθμό και το μέγεθος των θεμάτων που Κανονίζει και να κατεβάσει αμέσως αυτό το Σχέδιο από τη διαβούλευση!
Η χώρα μας έχει ρυθμίσει επαρκώς την αγορά των τυχερών παιχνιδιών, ώστε τα τυχερά παιχνίδια να προσφέρονται με ασφάλεια και σε ήπια μορφή προσφέροντας μεν το προιόν, αλλά με προστασία του δημόσιου συμφέροντος και με ήπια ανάπτυξη και αυτό καταγράφεται στη Σύμβαση πρακτόρων ΟΠΑΠ που καταρτίστηκε μετά από χρόνιες διαβουλεύσεις πολιτείας-ΟΠΑΠ-πρακτόρων-ΕΕ, με συγκεκριμένα σημεία ελέγχου και επικυρώθηκε με νόμο του κράτους.
Αυτή η ισχύουσα Σύμβαση μεταξύ άλλων θεμάτων που ρυθμίζει, περιλαμβάνει:
1. Την ανάπτυξη σημείων πώλησης τυχερών παιχνιδιών στην Ελληνική Επικράτεια σεβόμενη τον αριθμητικό στόχο του 1 σημείο πώλησης ανά 3500 κατοίκους, που είναι σαφώς από τα πυκνότερα στην Ευρώπη.
2. Την διάθεση των τυχερών παιχνιδιών στον αστικό ιστό, με ήπια εμπορική πολιτική μέσω του υφιστάμενου δικτύου με τους περιορισμούς ανάπτυξης του είτε αριθμητικά είτε επιχειρηματικά.
3. Το υπεύθυνο παιχνίδι, μέσω της πρόνοιας για περιορισμό των δαπανών για τυχερά παιχνίδια
4. Το υπεύθυνο παιχνίδι μέσω της ήπιας εφαρμογής τυχερών παιχνιδιών τόσο σε θέματα διαφήμισης και προβολής, όσο και στο Κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τα παιχνίδια ώστε να αποκλείεται ο εθισμός και η υπερβολική δαπάνη.
Η Ελληνική κυβέρνηση διαχρονικά, όσο ο ΟΠΑΠ υπαγόταν στον κρατικό έλεγχο της διοίκησης του, ΠΟΤΕ δεν διακινδύνευε την άρση του μονοπωλίου και τηρούσε απαρέγκλιτα τους όρους του, όπως καθορίζονται με Ευρωπαικές αποφάσεις όπου δικάστηκε και αγωνίστηκε πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια να κρατήσει υπό τον έλεγχο του κράτους.
Σήμερα, ο κρατικός έλεγχος στην διοίκηση έχει εκλείψει με την πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ, παραμένει όμως μέσω της τριμελής Επιτροπής Ελέγχου του ΟΠΑΠ και της ανεξάρτητης επιτροπής Εποπτείας (ΕΕΕΠ) που είναι υπεύθυνες για την τήρηση των όρων του μονοπωλίου όπως και το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόσφατα αναγνώρισε.
Αυτές οι δύο Επιτροπές φέρουν το βάρος του ελέγχου της τήρησης των όρων του μονοπωλίου όπως διαχρονικά πράττει η Ελληνική κυβέρνηση και αυτός είναι ο ρόλος που της τέθηκε και με αυτόν τον όρο πραγματοποιήθηκε η πώληση του ΟΠΑΠ!
Κύριοι
Με βάση τα στοιχεία που βρίσκονται στα διάθεση της κυβέρνησης αλλά και θα δοθούν στο επόμενο διάστημα, καλείστε να υπερασπίσετε τους όρους, το πνεύμα τους μονοπωλίου, προστατεύοντας το Δημόσιο συμφέρον και τον δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη, σε μια οικονομική δραστηριότητα που σε μία ιδανική πολιτεία δεν θα έπρεπε να υφίσταται, αλλά σίγουρα στην Ελλάδα της φτώχειας δεν χρειάζεται περαιτέρω επέκταση και άνθηση..
Κύριε Πρωθυπουργέ
Η ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται με περαιτέρω Καζινοποίηση και απελευθέρωση της προσφοράς τζόγου, παρασύροντας τους απεγνωσμένους συμπατριώτες μας στην ελπίδα του εύκολου κέρδους, παγιδεύοντας τους σε ειδικούς χώρους προσαρμοσμένους να προκαλούν εθισμό. Το επιχείρημα της συλλογής επιπλέον φόρων από τον τζόγο δεν δικαιολογεί την τρομακτική ζημιά που προκαλεί η εξάπλωση του στον παραγωγικό ιστό και την οικονομία ούτε βοηθά τα δημόσια έσοδα.
Βάλτε ένα τέλος στην συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική προσφοράς τζόγου, που προκαλείται και προσελκύει από ποικίλα εγχώρια και διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα που κυκλώνουν από παντού τον ανυποψίαστο Έλληνα πολίτη, αποσκοπώντας στο πενιχρό εισόδημα του.
Εσείς μπορείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Blogger news